Kan man äta räkor under graviditeten?

Graviditet medför ett antal förändringar i kroppen, och även i din kost! Din favoritmat plötsligt blivit tabu, och du kan bli ombedd att tillfälligt ge upp några mycket omtyckta munchies.

Kan man äta räkor under graviditeten? Oroa dig inte. Detta är ett nödvändigt steg som ska tas av varje gravid kvinna, eftersom behovet av timmen är att göra rätt val av mat för att stödja tillväxten av ditt barn.

Om du inte har det redan gjort, lägga ner en lista över de livsmedel för att lägga och de för att undvika under dessa veckorna, och om du har fastnat med tvivel om skaldjur, här är något för att hjälpa dig få sorteras.

Är det säkert att äta räkor under graviditeten?

Du kanske frestas att njuta de smör vitlök räkor, men vänta … är räkor riktigt säker för konsumtion under graviditeten?

Låt oss ge dig de dåliga nyheterna först. Nästan alla former av fisk och skaldjur är bäst undvikas under graviditet. Skaldjur förutom att vara bra källa till protein fett och mineraler som är nödvändiga för den normala tillväxten av din fostret, de också kommer packad med skadliga gifter.

Varför räkor undvikas under graviditeten?

Vattenföroreningar har orsakat en ökning av ansamling av giftiga kemikalier i det marina livet, vilket gör konsumtion av fisk och skaldjur mer problematiskt än tidigare.

 • Det är tillrådligt att undvika att konsumera fisk och skaldjur serveras på restauranger under graviditeten. Eftersom de är mer sannolikt att svampiga och kan inte beredas i rena miljöer som hemma.
 • Om du är säker på att räkorna du har köpt är från en säker färskvattenkälla, kan du konsumera det ibland efter att ha begärt ett yttrande från din vårdgivare.

Risker med att äta räkor under graviditeten

Tidskrävande räkor, särskilt råa räkor är mycket skadligt under graviditeten, och tros vara associerade med ett antal hälsorisker including-

 • Tidskrävande rå räkor kan innebära risk för matförgiftningar. Som råa skaldjur tenderar att innehålla vissa parasiter som kan skada matsmältningssystemet.
 • Skaldjur innehåller höga halter av giftiga ämnen som kvicksilver, vilket är tänkt att påverka barnets nervsystemets utveckling.
 • Räkor som erhållits från förorenade floder och sjöar innehåller också höga halter av polyklorerade bifenyler, som också kan utgöra hälsorisker för ditt barn.
 • förorening Listeria är också möjligt på konsumtionen av råa räkor, som kan orsaka dödlig blodförgiftning och andra infektioner i din fostret. 

Hur man äter räkor säkert under graviditeten

Även om det är bäst att undvika att konsumera räkor under graviditeten, om din läkare är okej med tanken, kan du konsumera det ibland. Här är några sätt som du kan konsumera räkor säkert under graviditeten och minimera eventuella hälsorisker för fostret.

 • Se till att du laga räkorna väl. De flesta räkor blir röda när kokta perfekt, och köttet vänder vanligtvis pärlskimrande och ogenomskinlig.
 • Matlagning räkorna helt kommer att säkerställa att alla potentiella infektionsframkallande ämnen kommer att dödas.
 • Det är också en bra idé att frysa räkorna 24 timmar före tillagning it detta kommer också att döda ett stort antal organismer.
 • Saltning och betning räkorna är också sannolikt att göra det säkrare att konsumera.
 • Du kan också överväga att konsumera rökta räkor efter samråd med din läkare.
 • Om du laga din maträtt i ugnen, låt det stanna i restvärme i några minuter även efter det är kokt.
 • Det är också en bra idé att välja färskvaror för dina måltider under graviditeten. Konserver packa i en hel del konserveringsmedel, vilket också kan vara skadligt för ditt barn.

Vi hoppas att denna artikel hjälper dig att fatta rätt beslut när det gäller att välja din mat under graviditeten.

Som ni kan sluta sig den information som ges ovan, finns det en hel del potentiellt farliga hälsorisker som är förknippade med konsumtion av räkor och det är bäst att undvika att konsumera det under graviditeten.