Hvordan gjør Cyster Form?

Hva er cyster?

Cyster er lukket kapsel eller sekklignende strukturer, typisk fylt med væske, halvfast eller gassformig materiale – veldig mye som en blemme.

Cyster forekomme innenfor vev, og kan påvirke en hvilken som helst del av kroppen. De varierer i størrelse fra mikroskopiske til størrelsen på noen team-sport baller – store cyster kan fortrenge indre organer.

I anatomi, en cyste kan også referere til en hvilken som helst vanlig pose eller en sekk i kroppen, så som blæren. I denne artikkelen, cyste , angir en unormal sekk eller lomme i kroppen og som inneholder enten flytende, gassformede eller halvfaste stoffer.

En cyste ikke er en normal del av vevet hvor det er plassert. Den har en distinkt membran og divisjon på nærliggende vev – den ytre eller capsular del av en cyste kalles cyste vegg. Hvis sac er fylt med pus er det ikke en cyste, det er en byll.

Hva forårsaker cyster?

En parasittiske cyst – for eksempel en hydatid cyst – dannet av larven av en parasitt.

Vanlige årsaker til cyster er:

  • svulster
  • genetiske forhold
  • infeksjoner
  • En feil i et organ i en utvikling av embryo
  • En defekt i cellene
  • Kroniske inflammatoriske tilstander
  • Blokkeringer av kanaler i kroppen som forårsaker en væskeansamling
  • En parasitt
  • Impact skade som bryter et fartøy.

Godartede og ondartede cyster

De fleste cyster er godartede og er forårsaket av plugget kanaler eller andre naturlige kropps uttak for sekreter. Imidlertid kan noen cyster være tumorer, og er utformet på innsiden av svulster – disse kan være potensielt maligne. Eksempler inkluderer keratocysts og dermoidcyste.

Symptomer på cyster

Tegn og symptomer varierer enormt avhengig av hva slags cyste det er. I de fleste tilfeller blir pasienten oppmerksom på en unormal klump – som vanligvis er tilfellet med cyster i huden eller like under huden.

En cyste i brystkjertlene (brystene) kan være merkbar når brystene undersøkt ved å berøre dem – klumpen blir følbar. Bryst cyster er ofte smertefullt.

Noen cyster i hjernen kan forårsake hodepine, samt andre symptomer.

Mange interne cyster, slik som de i nyrer eller lever, kan ikke ha noen symptomer og gå ubemerket inntil en avbildning scan (MR, CAT scan, ultralyd) registrerer dem.

Typer cyster

Noen av de vanligste typene cyster er listet nedenfor:

akne cyster

Du kan lese alt om akne cyster i våre andre artikkel: Hva er cystisk akne?

araknoide cyster

Den araknoiada membran som dekker hjernen. Under fosterutviklingen den arachnoid membranen dobler opp eller deler for å danne en unormal lomme av spinalvæske. I noen tilfeller leger trenger å tømme cyste. Araknoide cyster kan påvirke nyfødte babyer.

Bakers cyster

Bakers cyster er også kalt knehasene cyster. Pasienten opplever ofte en bule og en følelse av trykk bak kneet. Smertene blir verre når forlenge kne eller under fysisk aktivitet. De er vanligvis forårsaket av et problem med kneleddet, slik som artritt eller et brusk rive.

Bartholinske cyster

Disse kan oppstå hvis kanalene fra Bartholinske kjertler (som ligger inne i vagina) blir blokkert. Pasienter kan opereres og / eller være foreskrevet antibiotika.

bryst cyster

Bryst cyster er ofte smertefullt og vanligvis må dreneres. Noen studier har indikert at bryst cyster kan peke til en hevet risikoen for brystkreft.

chalazion cyster

Svært små øyelokk kjertler (meibomian kjertler) gjør et smøremiddel som kommer ut av små åpninger i kantene på øyelokkene. Cystene kan dannes dersom kanalene er blokkert.

kolloid cyster

Dette er cyster som inneholder gelatinøst materiale i hjernen. I de fleste tilfeller er den anbefalte behandlingen kirurgisk fjerning av cyste.

Dentigerous cyster

Disse er cyster som omgir kronen av en tann unerupted.

Dermoid cyster

Dermoid cyster er en type cyste som har moden hud, hårsekker, svettekjertler, og med klumper av langt hår noen ganger, samt fett, bein, brusk og skjoldbruskkjertelen vev.

epididymal cyster

Disse er cyster (spermatocele) som dannes i fartøyene festet til testiklene. Denne typen cyste er anslått til å påvirke 30% av amerikanske menn og ikke typisk skade forplantningsevnen eller krever behandling. Hvis det fører til ubehag en lege kan foreslå kirurgi.

ganglion cyster

Du kan lese mer om disse i vår dedikerte artikkel: Hva er en ganglion cyste ?.

hydatid cyster

En forholdsvis liten bendelorm danner cyster i lungene eller leveren. Behandlingen omfatter kirurgi og medisin.

cyster på eggstokkene

De fleste av ovariecyster er godartet. Noen kan bli så stor at kvinnen ser gravid. Cyster på eggstokkene 5cm lang eller mindre er vanlig under en kvinnes reproduktive år. Omtrent 20% av kvinner vil bli diagnostisert med en ovariecyster eller tumor eller annen gang i sitt liv – en liten prosentandel av dem vil bli diagnostisert med kreft i eggstokkene. Forskere fra The Warren Alpert Medical School of Brown University sa at testing av pasienter som mistenkes for å ha ovariecancere for en kombinasjon av biomarkører (spesifikke proteiner) kan være nøkkelen til å forutsi deres kreftrisiko. Biomarkører, som kan identifiseres i en blodprøve, er kalt CA 125 og HE4.

Typer cyster – fortsatt

Her er noen flere av de vanligste typene cyster (fortsettelse fra forrige side):

bukspyttkjertelen cyster

De fleste er pseudo; de har ikke den type celler som finnes i ekte cyster. Kan omfatte celler som normalt finnes i andre organer, slik som mage eller tarm. I februar 2010, UCLA-Veterans Affairs forskerne utviklet et evalueringsverktøy for å hjelpe guide asymptomatisk bukspyttkjertelen cyste behandling .

periapikalt cyster

Disse er også kjent som radikulære cyster. De er de mest vanlige odontogen (relatert til dannelsen og utviklingen av tenner) cyste, og er vanligvis forårsaket av betennelse av den masse, masse død, eller karies.

Pilar cyster

Disse er også kjent som trichilemmal cyster. De er væskefylte cyster som danner fra en hårsekken og finnes oftest i hodebunnen.

pilonidal cyster

Disse cystene dannes i huden ved halebenet (korsryggen), og kan noen ganger inneholde inngrodde hår. Denne type cyste kan vokser i klynger som noen ganger skaper et hull eller hulrom i huden.

Renale cyster (nyrer)

Flere typer cyster kan utvikle seg i nyrene. Enkeltstående cyster inneholde væsker, og kan noen ganger har også blod. Noen er til stede ved fødselen. Andre kan være forårsaket av rørformede blokkeringer. Pasienter med nyre- vaskulære sykdommer kan ha cyster dannet ved utvidelse av blodårer.

Pinealkjertelen cyster

Dette er godartet cyster som dannes i pinealkjertelen i hjernen. Ifølge obduksjons poster, pinealkjertelen cyster er ganske vanlig.

sebaceous cyster

Huden blir smurt av talg væske som kan bygge seg opp inne i en pore eller hårsekken, og danner en klump fylt med tykke, fettstoffer. Sebaceous cyster finnes oftest på huden i ansiktet, ryggen, hodebunn og pungen.

Tarlov cyster

Disse er også kjent som perineural / perineurial cyster, samt sakrale nerverøtter cyster. Cyster er plassert på undersiden av ryggraden og er fylt med cerebrospinalvæske.

Stemmebånds cyster

Det finnes to typer vokal fold cyster – slim oppbevaring cyster og epidermoide cyster. Stemmebånds cyster kan påvirke kvaliteten av pasientens tale, noen ganger forårsaker stemmebåndene for å produsere flere toner samtidig (diplophonia), eller heshet og breathy tale (heshet).

Behandlinger for cyster

Behandling for en cyste vil avhenge av flere faktorer, inkludert type cyste, hvor det er, dens størrelse, og graden av ubehag den forårsaker.

En meget stor cyste som fører til at symptomene kan fjernes kirurgisk. Noen ganger legene kan bestemme seg for å drenere eller aspirere cysten ved innsetting av en nål eller kateter inn i hulrommet. Hvis cyste er ikke lett tilgjengelig, er drenering eller aspirasjon ofte gjort ved hjelp av radiologisk avbildning slik at legen kan nøyaktig guide nålen / kateter inn i målområdet.

Noen ganger er det oppsugede væske blir undersøkt under et mikroskop for å fastslå om kreftceller er til stede.

Hvis leger har mistanke cyste kan være kreft kan den fjernes kirurgisk, eller en biopsi av kapselen (cyste vegg) kan bestilles.

Mange cyster oppstår som følge av en kronisk eller underliggende medisinsk tilstand, som kan være tilfellet med fibrocystisk brystsykdom eller polycystisk ovariesyndrom – i slike tilfeller fokus for behandlingen er på den medisinske tilstand.