Hvordan bli gravid etter 40

Det er ikke benektes dine sjanser for å bli gravid er langt lavere nå enn de var for bare få år siden. Etter 45, sier ekspertene, er det nesten umulig å bli gravid med egne egg.

Samtidig, mange 40-pluss kvinner ikke bli gravid, noen som bruker fertilitetsbehandling og noen ikke. Og det kan være fordeler å venter på å få barn – for både deg og barnet ditt.

Graviditet i alle aldre har fordeler og ulemper. Vi sjekket inn med fruktbarhet spesialister, finansielle rådgivere, forholdet guruer, og 40-noe moms for å få et realistisk bilde av hvordan det er å ha et barn i 40-årene.

Fordeler med å vente med å få barn

Det er noen klare fordeler ved å bli forelder når du er eldre:

 • Du er mer erfaren. Trolig den største fordelen av å vente å få barn er at du har hatt tid til å vokse og å se verden. Du er sannsynligvis sikrere økonomisk og mer komfortabel i din karriere. Det er sannsynlig at du og partneren din har hatt sjansen til å bli kjent med hverandre på en rekke forhold, som kan være et godt grunnlag for å heve en familie.
 • Du er klokere. Det finnes noen bevis for at eldre mødre er generelt bedre utdannet enn unge mødre og ta klokere foreldre beslutninger. De er også mer sannsynlig å amme og, ifølge en studie publisert i Journal of the American Dietetic Association , for å gjøre sunnere ernæringsmessige valg for barn, slik som å velge hel frukt i stedet for godteri eller sukkerholdige drikker.
 • Du er mer økonomisk sikre. Venter på å få barn har også økonomiske fordeler. En amerikansk undersøkelse viser at en kvinnes inntjeningen øke 9 prosent for hvert år hun utsetter å få barn.
Hva gjør din OB-GYN Vil du vite før du bli gravid?

En familie og ekteskap terapeut i Denver, Colorado, mener at den beste tiden å få barn er i slutten av 20-årene til begynnelsen av 30-årene, men hun ser også positive for par som venter: “Foreldre i 40-årene er ofte mer fokusert på sine barn enn yngre foreldre er,” sier hun. “De har hatt tid til å reise og å ha et bredt spekter av opplevelser før å få barn. De har mindre økonomisk press og mer av en ‘vært der, gjort det’ holdning til fester og 60-timers arbeidsuker.”

En mor til fem og salgsdirektør i San Francisco Marriott, sier at på 41 hun har mindre energi enn hun vant til, men på den annen side er en klokere og mer tålmodig forelder.

“I 20-årene og 30-årene, har du en tendens til å legge for mye press på deg selv som en forelder,” sier hun. “Du tror det vil være en katastrofe hvis ting ikke går akkurat. Hvis du ikke har tid til å kjøpe en gave før en bursdagsfest, for eksempel stress deg ut om det. Som en eldre forelder, jeg finner ting ikke bry meg så mye.”

På det praktiske plan, “når du er en alenemor i 20-årene, og du er for sent på jobben, kan det koste deg jobben din, noe som betyr at du kanskje ikke være i stand til å betale husleien,” sier hun. “Nå har jeg jobb og økonomisk sikkerhet. Jeg er mye mer avslappet.”

Hvis du er seriøst ønsker å vite hvordan å bli gravid, kan du finne den videoen her .

Ulempene med å prøve å bli gravid etter 40

Utsette foreldreskap kan føre til alvorlige problemer:

 • Du kan ha en vanskelig tid å bli gravid. Den største ulempen med å sette av graviditet før 40-årene er betydelig: Det er vanskeligere å bli gravid jo lenger du venter. Det er fordi din egg tilførselen reduseres betydelig som du alder, og eldre egg er mer sannsynlig å ha kromosom problemer, øke risikoen for spontanabort og misdannelser.

  “Det er en bratt nedgang i fruktbarheten i 40-årene,” sier Julia Johnson, en ufruktbarhet ekspert og leder av obstetrikk og gynekologi-avdelingen på UMass Memorial Medical Center. “Dine sjanser for å bli gravid på 41 er mye bedre enn de er på 43.”

En studie i det medisinske tidsskriftet Fertility og sterilitet bekrefter Johnson poeng. Forskerne fant at 40 år gamle kvinner som behandles for infertilitet hadde en 25 prosent sjanse for å bli gravid ved hjelp av sine egne egg. Men etter alder 43 at antallet sunket til 10 prosent, og med 44 det hadde falt til 1,6 prosent. Blant kvinner som blir gravide, spontanabort hastigheten var 24 prosent for 40-åringer, 38 prosent for 43-åringer, og 54 prosent for 44-åringer.
Fruktbarhet ekspert James Goldfarb sier at i løpet av sine 30 år i bransjen, har han aldri sett en kvinne bli gravid med hennes egne egg etter fylte 46. “Det er som å kjøpe et lodd,” sier han. “Ja, noen vinner hver gang på en stund, men du bør ikke banken på den.”

Ved hjelp av donor egg øker oddsen for å bli gravid betraktelig, og ifølge Goldfarb, det er hvordan de fleste eldre kjendis moms gjør det – enten de innrømmer det eller ikke. “Det faktum at de ikke snakke om det åpent gjør en skikkelig bjørnetjeneste til andre kvinner,” sier han. “Vi får minst én pasient i måneden som kommer inn med den falske håp om at hun kan bli gravid ved hjelp av hennes egne egg.”

 • Du er mer sannsynlig å ha en vanskelig graviditet. Svangerskapskomplikasjoner er en annen bekymring. I 40-årene du er langt mer sannsynlig å utvikle problemer som høyt blodtrykk og diabetes under svangerskapet, samt placenta problemer og fødselskomplikasjoner.
 • Du er høyere risiko for en liten eller for tidlig fødte barn. Kvinner eldre enn 40 er mer sannsynlig å levere en lav fødselsvekt eller for tidlig fødte barn. Dødfødsel priser er også høyere, og studier viser at barn født av eldre mødre kan ha økt risiko for type 1 diabetes og høyt blodtrykk (selv om denne foreningen er ikke sterk).
 • Partnerens sæd er eldre også. Ikke glem om partneren din: Selv om menn er fysisk i stand til å bli far barn i 60-årene og til og med deres 70, svekkes sædkvalitet med alderen. Eldre menn sæd har en høyere rate av genetiske defekter enn yngre menns sperm. I de senere år har studier antydet koblinger mellom fars alder og genetisk relaterte tilstander som Downs syndrom, schizofreni og autisme spektrum lidelse.
 • Du kan belastningen din økonomi. En ting å huske på: Det er økonomiske fordeler med å venter på å få barn, men det kan være gjeld også. “Hvis du venter, vil du sannsynligvis nødt til å fortsette å arbeide til en eldre alder, for en ting,” sier Marnie Azner, en finansiell planlegger i Morris Plains, New Jersey.
  “Du vil fortsatt ha økonomisk ansvar i en tid da mange av vennene dine begynner å pensjonere”, sier Azner. “Hvis du ikke har vært å sette av penger til pensjon frem til nå, kommer det til å bli enda vanskeligere å gjøre det når du har barn. Andre ting blitt dyrere også, som livsforsikring og helse. Til slutt, hvis du har problemer med å få gravid, kan kostnadene ved fertilitetsbehandling virkelig legge opp.”

Sjansene for å bli gravid i 40-årene

Nesten halvparten av kvinner over 40 har fertilitetsproblemer, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Du har om en 5 prosent sjanse for å bli gravid i en enkelt eggløsning syklus, ifølge ledende fruktbarhet spesialist Sherman Silber, direktør for Infertilitet Center of St. Louis på St. Luke Hospital i Missouri og forfatter av fire bestselgende fruktbarhet bøker, inkludert Hvordan å bli gravid .

På 40, sjansen for å bli gravid i løpet av et år er ca 40 til 50 prosent, sammenlignet med en kvinne i midten av 30-årene, som har en 75 prosent sjanse. Ved fylte 43, en kvinnes sjanse for graviditet stuper til en eller to prosent.

Hvorfor bratt drop-off? Silber sier det handler om eggene. Når du kommer i puberteten, din egg tall mellom 300 000 og 500 000, og etter at du mister ca 13 000 egg i året. I løpet av årene, dette jevn nedgang i egg forsyning etterlater deg med ca 25 000 egg etter alder 37 – år som også sammenfaller med en stupbratt fall i fruktbarhet.

“Ved fylte 43, er du virkelig på slutten av egg forsyning,” Silber sier, “og sjansene for graviditet er slank.”

Abort priser begynner å skyte i været i 40-årene også. Ved 40, er satsen 34 prosent, og det stiger opp til 53 prosent av alder 45. Risikoen for graviditet komplikasjoner, slik som høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes, øker etter 35 og fortsetter å stige i 40-årene.

Oddsen for genetiske problemer også hoppe når du blir eldre: Ved 40, sjansen for å få barn med Downs syndrom er en i 100; ved 45 er det en i 30. På grunn av at risikoen for genetiske problemer øker med alderen, eksperter rutinemessig anbefale at kvinner i 40-årene har detaljert føtale screeninger, slik som cellefritt føtalt DNA-blodprøver, avansert ultralyd, amniocentesis, eller chorion villus sampling.

Mødre over 40 har også en nesten 50 prosent sannsynlighet for å ha en C-delen som resultat av leverings komplikasjoner. Tilfeller av lav fødselsvekt og dødfødte babyer er høyere også.

En svært positiv faktum på din side: Gitt rekke nye assistert befruktning (ART) metoder som nå er tilgjengelig, er det ingen bedre tid i historien til å prøve å bli gravid som en eldre mor. Selv om in vitro fertilisering (IVF) suksessraten falle betydelig når kvinner bruker sine egne egg etter 35 år, er sjansen for suksess ved hjelp av donor egg er fortsatt høy med en graviditetsrate på rundt 50 prosent for kvinner gjennom slutten av 40-årene.

For kvinner i 40-årene som bruker egg fra en kvinne i 20-årene eller 30-årene, er risikoen for abort og kromosom problemer er konsistent med en alder av eggdonor.

Hvordan bli gravid etter 40

For å gi deg den beste muligheten for en normal graviditet og en sunn baby, bør du vurdere å ta noen viktige skritt før du prøver å bli gravid. Les disse tipsene for å hjelpe deg med å forberede for graviditet.

Hvis du er i din tidlig 40-årene, vil helsepersonell trolig henvise deg til en fruktbarhet spesialist hvis du ikke blir gravid etter å ha hyppige (ca to eller tre ganger i uken) ubeskyttet sex i inntil seks måneder.

Andre anbefaler å se en spesialist med en gang – spesielt hvis det er spesielle grunner til at du kan ha problemer med å bli gravid, for eksempel uregelmessig eller savnet perioder, eggløsning problemer, eller problemer med partnerens sæd.

De fleste spesialister begynne med å gjøre tester for å fastslå om det er et problem med måten eggstokkene funksjon. Da vil de se etter problemer med egglederne eller partnerens sæd.

Hvis ingen slike problemer finnes, så er det sannsynlig at infertilitet er fra alder og fallende egg kvalitet. Din lege vil informere deg om dine muligheter, avhengig av individuelle forhold.

For mer om alder og fruktbarhet, lese våre artikler om å bli gravid i 20-årene og 30-årene. Plus, sjekk ut forestilling og fødsel historier av seks kvinner i 20-årene, 30-årene, og 40-tallet.