Er det sikkert at spise tun Mens gravid? Det er sund mad.

Sikker på at du kan spise tun mens graviditet, men prøv at begrænse mængden af ​​tun du spiser under graviditeten. Det samme gælder, når du ammer eller forsøger for en baby.


Det anbefales, at du spiser ikke mere end følgende hver uge:

  • fire mellemstore dåser tun (med en drænet vægt på 140 g, eller 5 ounce, pr dåse) eller
  • to friske tun steaks (vejer omkring 170 g, eller 6 ounce, rå eller 140g når kogt)

Årsagen til disse grænser er, at tun indeholder kviksølv, som ikke vil skade dig, men for meget af det kan skade dit barns udvikling nervesystem. Tun kan også indeholde miljøforurenende stoffer såsom dioxiner og polychlorerede biphenyler (PCB). Når spises over en længere periode, kan disse ophobes i kroppen, og kan forstyrre dit barns udvikling.

Ikke desto mindre, frisk tun er en fed fisk, der har store ernæringsmæssige fordele, hvis du bor inden for ovenstående retningslinjer.

Det er vigtigt at skelne mellem fersk tun og dåse tun. Selvom begge er fint at spise inden for de anbefalede grænser, frisk tun er meget bedre for dig og din baby. Den er spækket med protein, vitaminer og mineraler, og er en god kilde til essentielle omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for dit barns udvikling hjernen.

Dåse tun er stadig godt for dig i moderate mængder, men har færre omega-3 fedtsyrer end frisk tun på grund af forarbejdningsprocessen. Hvis du beslutter at gå for tunfiskekonserves, kigge efter en uden tilsat salt. Du kan også skylle tun i et par minutter for yderligere at reducere natrium indhold.

Ligesom tun, kan andre fede fisk indeholder de samme miljøforurening. Det anbefales, at du ikke spiser mere end to dele af enhver form for fed fisk om ugen, mens du er gravid. Så hvis du har gemt i nogle velsmagende laks, sardiner eller makrel, skal du yderligere begrænse mængden af tun du har den uge.

For mere information til at hjælpe dig med at undgå at overskride de grænser for fed fisk, så tjek vores artikel om andre typer af fisk og skaldyr i graviditeten.

HVAD MED tunfiskekonserves?

JA, siger fødselslæge-gynækolog Karen Filkins, MD, en kollega af American College of Medical Genetikere og medlem af reproduktionstoksisk Society.

Dåse tun er en højere risiko fisk, men det er sikkert at spise, så længe det ikke er din vigtigste kilde til mad og forbruges i begrænsede mængder. Risikoen for kviksølv er kumulative, således en lejlighedsvis servering af tun ikke vil skade dit barn.

Fisk er en meget vigtig del af en gravid kvindes kost – det er fuld af protein, omega-3 fedtsyrer og andre næringsstoffer, der har en beskyttende værdi for fosteret og kan faktisk opveje virkningerne af kviksølv og andre forurenende stoffer i miljøet. Når det er sagt, for at minimere din risiko, begrænse indtagelse af tunfiskekonserves og andre store rovfisk til 6 til 12 ounce om ugen; vælge mindre fisk resten af ​​tiden. (Alle store rovfisk, såsom haj og sværdfisk, har en højere risiko for at blive forurenet med kviksølv.)

Sørg også for dine fisk kommer fra sikre farvande. Regeringen regulerer den kommercielle fiskeindustri, så fisk, der sælges gennem supermarkeder og restauranter er normalt sikkert. Hvis du ønsker at spise fisk, der ikke blev fanget kommercielt, skal du kontakte din lokale afdeling af Miljøstyrelsen eller Health Department at være sikker på det vand, det blev taget fra er sikkert.

Endelig huske på, at hele dette spørgsmål vedrører risici og fordele: Hvornår skal vi kalde noget sikker eller ikke sikker? Intet er helt sikkert – selv den luft, vi indånder, kan være usikre tider. Vi kan være bange for så mange ting i vores miljø, men vi altid nødt til at afveje risici og fordele.

NEJ, siger Jean Halloran, direktør for food politiske initiativer på forbrugerne union i Yonkers, NY

Vi mener gravide kvinder bør undgå dåse tun. Problemet er, at forskellige dåser har forskellige niveauer af kviksølv – nogle har op til syv gange så meget som den gennemsnitlige dåse. Hvis der ikke var en sådan varians, kunne vi komme op med en acceptabel indtagelse under graviditet – såsom 12 ounces luns-lys om ugen, som nogle eksperter anbefaler.

I gennemsnit chunk-lys tun har en tredjedel så meget kviksølv (0,12 ppm) som fuldstændig hvidt albacore (0,35 ppm), så det anses typisk sikrere. Men som vi rapporterede i spørgsmålet om Consumer Reports juli 2006 amerikanske Food and Drug Administration data viser lejlighedsvise niveauer af ca. 0,85 ppm i både luns-lys og solid-hvid hvid tun. På det niveau, vi er bekymret for sikkerheden af ​​fosteret – væsentlige problemer kunne opstå, hvis du skulle have en pludselig høj dosis af kviksølv på et tidspunkt, hvor hjernen eller nervesystemet udvikler sig.

Vi ønsker ikke at være alarmerende, og det er ikke enden af ​​verden, hvis du spiser en dåse tun. Men vi ønsker kvinder at give deres babyer den bedste start, og da vi ikke ved, hvilke dåser kommer til at indeholde de 0,85 ppm kviksølv, vi synes det er bedre at undgå denne fisk helt. Gravide kvinder bør også undgå haj, sværdfisk, konge makrel og Teglfisk, da de er også ofte meget høj i kviksølv. For sunde alternativer, så prøv vildlaks (jord rejst sorter kan indeholde høje niveauer af PCB), rejer, tilapia og muslinger.