Är det säkert att äta choklad under graviditeten?

Choklad är helt säkert för de flesta gravida kvinnor-med måtta. I själva verket finns det vissa belägg för att äta choklad under graviditeten kan minska risken för havandeskapsförgiftning.

Men du vill inte överdriva det av två skäl. Nummer ett är att äta massor av choklad kommer att göra dig mindre hungrig för andra hälsosamma livsmedel du behöver för en balanserad kost. Choklad tenderar också att vara hög i kalorier och kan bidra till en ohälsosam viktökning.

Det andra skälet är att choklad innehåller koffein. Den American College of obstetriker och gynekologer rekommenderar att gravida kvinnor att hålla deras koffeinintag under 200 milligram (mg) per dag.

Lite choklad gör inte ont: Nio mjölk choklad Hersheys kyssar, till exempel, innehåller endast ca 10 mg koffein. Men några mörk choklad innehåller mycket mer. Om du dricker någon koffeinhaltiga drycker och gillar att mumsa på choklad, var försiktig du inte slutar upp att gå över gränsen.

Du kanske vill hoppa choklad helt och hållet om:

  • Har du problem med att kontrollera ditt blodsocker
  • H’ve fått diagnosen graviditetsdiabetes
  • Du vinner för mycket vikt

Goda nyheter för alla er blivande mödrar ute: äta 30 g choklad varje dag under graviditeten kan gynna fostrets tillväxt och utveckling. Detta är slutsatsen i en ny studie som nyligen presenterades vid 2016 Graviditet mötet för Society for Maternal-Fetal Medicine i Atlanta, GA.

Studieresultaten kommer sannolikt att välkomnas varmt av moms-till-vara, med tanke på den långa lista över livsmedel kvinnor blir tillsagda att undvika under graviditeten.

Även choklad själv är – tack och lov – frånvarande från denna no-go lista, är blivande mödrar rekommenderas mot overindulging i välsmakande behandla på grund av dess fetthalt, socker och koffein.

Det finns många fördelar som kan komma med måttlig chokladkonsumtionen dock. Choklad innehåller flavanols – en typ av flavonoider – som har kopplats till minskad risk för hjärt-kärlproblem och lägre kolesterol; mörkare choklad, desto mer flavonoler den innehåller.

Tidigare studier har också föreslagit att måttlig chokladkonsumtionen under graviditet kan minska risken för havandeskapsförgiftning – där blodtillförseln till fostret minskas på grund av moderns högt blodtryck.

Men Dr. Emmanuel Bujold av Université Laval Quebec City, Kanada, konstaterar att resultatet av forskningen bedömer sambandet mellan choklad intag under graviditeten och preeklampsi har varit motstridiga, sporrar honom och hans kollegor att ta reda på mer. Både låg och hög flavanol choklad kan ha foster fördelar.

Forskarna inskrivna 129 gravida kvinnor med en singleton graviditet som var mellan 11-14 veckors dräktighet.

Alla kvinnorna hade dubbel stansning på livmoderartär Doppler pulsatility index vid studie baslinjen. Livmodersartärer Doppler pulsatilitet index är ett test som mäter livmoder, placenta och fetal blodflöde, och skåror är en indikator på risken för preeklampsi, hypertoni och andra möjliga pregnancyutfall.

De blivande mödrar randomiserades att konsumera 30 g av antingen låg- eller hög-flavanol choklad dagligen i 12 veckor. Livmoder artär Doppler pulsatilitet mättes igen i slutet av de 12 veckorna och kvinnorna följdes upp tills de födde.

Det visade sig att det inte fanns några skillnader i preeklampsi, graviditets hypertension, placental vikt och födelsevikt mellan låga och höga flavanol choklad grupper.

Men forskarna identifierat en betydande förbättring i livmoderartär Doppler pulsatilitet bland både choklad grupperna, vilket tyder på att både låg- och hög flavonol choklad kan gynna fostrets tillväxt och utveckling.

Förbättringen var mycket större än vad som normalt förväntas bland befolkningen i allmänhet, laget anteckningar.

Denna studie tyder på att choklad kan ha en positiv inverkan på placenta och fostrets tillväxt och utveckling och att choklad effekter inte enbart och direkt på grund av flavanol innehåll “, säger Dr Bujold.

Medical News Today frågade Dr. Bujold om de rekommenderar att gravida kvinnor ägna sig åt en daglig dos av choklad för att förbättra foster utfall. Han svarade:
    “Vi kan inte spekulera om den totala effekten av choklad på risken för havandeskapsförgiftning från våra studieresultat eftersom vi inte har en grupp kvinnor som inte tog chocolate.However, tidigare epidemiologiska studier tillsammans med våra resultat tyder på att konsumtionen av mörk choklad under graviditeten kan bidra till en förbättring av placenta funktion och minska havandeskapsförgiftning.”

Han tillade att nästa steg för laget är att genomföra en stor randomiserad studie kontroll för att bättre avgöra om choklad intag bland blivande mödrar kan minska risken för havandeskapsförgiftning och andra graviditetsrelaterade hypertensiva sjukdomar.

Vår Kunskapscenter artikeln – “Chocolate: hälsofördelar, fakta, forskning” – ger mer information om hur choklad kan vara bra för oss, liksom riskerna med sin konsumtion.

I november förra året, MNT rapporterade om en annan studie som sannolikt kommer att ha välkomnats av gravida kvinnor. Publicerad i American Journal of Epidemiology, visar studien att konsumera måttliga mängder koffein under graviditeten inte påverkar avkomman intelligens.

Spara

Spara