3 veckor och 5 dagar gravid – Sign, Symtoms och kropp förändras

Detta är en av de mest avgörande skede av graviditeten eftersom det är veckan då du blir gravid . Många kvinnor vet inte att de är gravida till vecka 3 som det finns ofta inga synliga tecken på graviditet. Besöka din läkare för att ta reda på vad du kan förvänta sig av din graviditet.

Förändringar i kroppen under graviditeten vecka 3

Din kropp har just börjat producera östrogen och progesteron, hormoner som är ansvariga för de flesta kroppsliga förändringar under graviditeten. Men inga påvisbara förändringar, såsom ökad magen storlek uppträder vid denna punkt.

HCG (humant koriongonadotropin) Nivåer

De placentaceller börja producera HCG (graviditetshormon) omedelbart efter implantering. HCG nivån sedan fortsätter att öka tills cirka 8-12 veckor, när den stabiliseras eller sjunker. Ju högre hCG nivåer, desto mer uppenbara symtom.

Utvecklingen av ditt barn under vecka 3 Graviditet

Den mogna ägg som färdas ner äggledaren blir befruktade av en enda spermie av cirka 300 miljoner kronor. Denna framgångsrika spermier måste färdas 6-8 inches upp livmodern innan den kan nå ägget väntar för befruktning. Det tar ca 20 minuter att penetrera det hårda yttre skiktet av ägget och inom de nästa elva timmar, kärnorna av spermier och ägget går samman med varandra, slutföra befruktning processen.

Ägget och sperman innehåller 23 kromosomer i varje, som sedan kombineras för att bilda den zygot som innehåller 46 kromosomer. Kön barnet avgörs det ögonblick ägget blir befruktat, beroende på om spermierna befrukta det bär en X-kromosom eller en Y-kromosom. Andra framstående kromosomala drag som hårfärg, ögonfärg och kroppstyp bestäms också i detta skede.

Den nybildade zygoten färdas upp äggledaren mot livmodern där det blir fäst till livmoderväggen för ytterligare utveckling (implantation). Implantationsprocessen bordar 6 till 12 dagar (9 dagar i genomsnitt) efter ägglossning och befruktning. Under tiden fortsätter zygoten dividera att bilda ett kluster av omkring 100 celler (blastocyst). I vissa sällsynta fall (cirka 2% av alla graviditeter), fäster blastocysten sig någonstans i äggledaren, äggstock, mage eller livmoderhalsen, vilket leder till en ektopisk graviditet.

Tecken och symptom på graviditeten vecka 3

De flesta kvinnor upplever implantation spotting eller blödning inom 1-2 dagar efter implantation. Ytterligare tecken kan inkludera:

  • Ökad basal kroppstemperatur
  • Lägre magkramper
  • Minskade konsistensen hos livmoderhalsslem eller flytningar
  • Huvudvärk

Andra tidiga tecken på graviditet, såsom illamående (morgonillamående), ömma bröst eller ömhet, matbegär, trötthet, gas, uppblåsthet, humörsvängningar, smärta i nedre ryggen och diarré (sällsynt), kan också vara närvarande.

Tester och Tentor för graviditeten vecka 3

De flesta graviditetstest upptäcker befruktning baserat på hCG i urinen. Så kan befruktning upptäckas genom ett graviditetstest under den tredje veckan, 5-6 dagar efter implantation. Blodgraviditetstest ger positiva resultat 3-4 dagar efter implantation. Vid vecka 3, är barnet bara en liten boll av celler som inte kan upptäckas på skannings tentor som ultraljud.

Tips för en hälsosam graviditet

De flesta kvinnor inte ta reda på att de är gravid innan den tredje veckan. Så är det dags att göra hela kost och förändringar som krävs livsstil för en hälsosam graviditet och barn.

  • Säg nej till alkohol och tobak
  • Mindre eller ingen koffein
  • Att se att informera sjukvårdspersonal om din graviditet innan en röntgenbild för eventuella hälsofrågor (t.ex. dentala sjukdomar) som röntgen ofta rekommenderas inte under tidig graviditet
  • Undvika att gå nära farliga ämnen såsom pesticider (det kan hindra celldelning)
  • Tar prenatala vitaminer innehållande folsyra (0,4 milligram dagligen) som det förhindrar de flesta födelsedefekter som involverar hjärnan och ryggmärgen mest sannolikt att inträffa under de första veckorna