Рака на гърдата, признаците и симптомите

Рака на гърдата, признаците и симптомите

Знаейки как гърдите обикновено изглеждат и да се чувстват е важна част от здравето на гърдата. Намирането на рак на гърдата, възможно най-рано ви дава по-голям шанс за успешно лечение. Но да знаете, какво да търсите, не заемат мястото на редовното мамографии и други скринингови тестове. Скрининговите тестове могат да помогнат намерите рак на гърдата в ранен стадий, още преди да се появят някакви симптоми.

Най-честият симптом на рак на гърдата е ново тесто или маса. А безболезнено, твърди маса, която има неправилни ръбове е по-вероятно да бъде рак, рак на гърдата, но може да бъде нежна, мека, или закръглени. Те дори могат да бъдат болезнени. Поради тази причина е важно да има някаква нова маса на гърдата или бучка на гърдата или промяна проверени от доставчик на здравни грижи с опит в диагностика на заболяванията на млечната жлеза.

Други възможни симптоми на рак на гърдата включват:

 • Подуването на всички или част от гърдата (дори ако не важно еднократно се усеща)
 • дразнене на кожата или вдлъбване
 • Гърдата или зърното болка
 • Зърна прибиране (завъртане навътре)
 • Зачервяване, scaliness, или сгъстяване на зърното или гърдата кожата
 • освобождаване зърна (различни от кърмата)

Понякога рак на гърдата може да се разпространи в лимфните възли под мишницата или около кост яка и да причини еднократно или подуване там, дори преди първоначалното тумора в гръдната тъкан е достатъчно голям, за да се усети. Подути лимфни възли също трябва да бъдат проверени от доставчик на здравни грижи.

Въпреки, че някои от тези симптоми могат да бъдат причинени от неща, различни от рак на гърдата, ако ги имате, те трябва да бъдат докладвани на вашия лекар, така че той или тя може да се намери причината.

Тъй като мамографии не намират всеки рак на гърдата, това е важно за вас да бъде наясно с промените в гърдите си и да се запознаят с признаците и симптомите на рака на гърдата.

Какво е рак на гърдата?

Рак на гърдата започва, когато клетки в гърдата започват да растат извън контрол. Тези
клетки обикновено образуват тумор, който често може да се види на рентгеново или усеща като
еднократно. Туморът е злокачествен (рак), ако клетките могат да растат в (нахлуват)
околното тъкани или разпространение (метастазират) до отдалечени части на тялото. Гърдата
рак се среща почти изцяло при жените, но мъжете могат да получат рак на гърдата, също.

Клетките в почти всяка част от тялото може да стане рак и може да се разпространи към други части на
тялото.

Къде рак на гърдата започва

рак на гърдата могат да започнат от различни части на гърдата. Повечето рак на млечната жлеза започват в тръбите, които носят мляко към зърното (канални рак). Някои започне в жлезите, които правят кърмата (рак лобуларните). Има и други видове рак на гърдата, които са по-рядко срещани.

Малък брой от рак стартира и в други тъкани в гърдите. Тези видове рак се наричат ​​саркоми и лимфоми и наистина не са мислени като рак на гърдата.

Въпреки, че много видове рак на гърдата може да доведе до бучка в гърдата, а не всичко. Има
и други симптоми на рак на гърдата, трябва да свалите и да докладва за здравето
, което полага грижи.

Освен това е важно да се разбере, че повечето бучки на гърдата не са рак, те са доброкачествени.
Доброкачествените тумори на гърдата са необичайни израстъци, но те не се разпространяват извън
гърдата и те не са животозастрашаващи. Но някои доброкачествени бучки на гърдата могат да
увеличат риска от развитие на рак на гърдата на жената. Всяка бучка в гърдата или промяна
трябва да бъде проверен от доставчик на здравни грижи, за да се определи дали е доброкачествен
или рак и дали то може да повлияе на бъдещето на риска от рак.

Как рак на гърдата за намазване

Ракът на гърдата може да се разпространява, когато раковите клетки да влязат в кръвоносната или лимфната система и
се провеждат и в други части на тялото. 

Лимфната система е мрежа от лимфни (или лимфните съдове) намерени по цялото тяло. Лимфните съдове пренасят лимфа и да се свързват лимфни възли. Лимфните възли са малки, боб с форма колекции на клетките на имунната система. Съдове Лимфните са като малки вени, с изключение, че те носят чиста течност, наречена лимфа (вместо кръв) от гърдата. Лимфните съдържа тъкан течност и отпадъци, както и имунни и ИСТЕМА клетки. Рак на гърдата клетки могат да влязат лимфните съдове и започват да растат в лимфните възли. Повечето от лимфните съдове на изтичането на гърдата в:

 • Лимфните възли под мишницата (аксиларни лимфни възли).
 • Лимфните възли около кост яка (надключична и infraclavicular лимфни възли)
 • Лимфните възли вътре в гърдите близо до гръдната кост (вътрешни млечната лимфни възли)

Ако раковите клетки са се разпространили в лимфните възли, има по-голям шанс, че клетките са могли да пътуват през лимфната система и се разпространяват (метастази) в други части на тялото си. Колкото повече лимфни възли с ракови клетки на гърдата, толкова по-вероятно е, че ракът може да бъде намерена в други органи, както и. Поради това, намирането на рак в една или повече лимфни възли често засяга вашия план за лечение. Обикновено, операция за отстраняване на един или повече лимфни възли ще бъдат необходими, за да знам дали ракът се е разпространил.

Все пак, не всички жени с ракови клетки в техните лимфни възли се развиват метастази, както и някои жени нямат никакви ракови клетки в техните лимфни възли и по-късно се развиват метастази.

Как ли рака на гърдата форма?

Промени или мутации в ДНК може да предизвика нормални гърдата клетки да станат рак. Някои ДНК
промени се предават от родителите (наследствено) и може значително да увеличи
риска от рак на гърдата. Други с начина на живот, свързани с рискови фактори, като например това, което ядете и колко тренирате, може да увеличи шансовете си за развитие на рак на гърдата, но тя все още не е известно как точно някои от тези рискови фактори причиняват нормалните клетки да станат рак. Хормоните изглежда играят роля в много от случаите на рак на гърдата, но как това се случва, не е напълно изяснен.

Наследен срещу придобитите ДНК мутации

Нормални гърдата клетки стават рак поради промени (мутации) в ДНК. ДНК е химичният във всяка от клетките, което прави нашите гени. Гените са инструкциите за това как нашите клетки функционират. Някои ДНК мутации са наследени или предадени на вас от родителите си. Това означава, мутациите са във всяка клетка в тялото ви и някои мутации може значително да увеличи риска от някои видове рак. Те са причина много от видовете рак, които се движат в някои семейства.

Но повечето ДНК промени, свързани с рак на гърдата са придобити. Това означава, че промяната се извършва в клетки на гърдата по време на живота на една жена, а не като е наследил. Придобити ДНК, когато настъпят промени с течение на времето и са само на рак на гърдата клетки, а не във всяка клетка в тялото.

Изменен ДНК може да доведе до мутирали гени. Някои гени контролират, когато нашите клетки растат, разделят на нови клетки, и да умре. Промените в тези гени са свързани с рак.

Oncogenes

Гените, които ускоряват клетъчното деление, се наричат ​​онкогени.

Протоонкогените са гени, които обикновено помагат на клетките да растат. Когато протоонкогенът мутира
(промени) или има твърде много копия от нея, тя се превръща в “лош” ген, който може да остане включен или активира, когато тя не е трябвало да бъде. Когато това се случи, клетката расте извън контрол и прави повече клетки, които растат извън контрол. Това може да доведе до рак. Този лош ген се нарича онкогенен.

Мислете за клетката като кола. За да работи правилно в колата, е необходимо да има начини за контрол колко бързо ще върви. А протоонкогена функционира нормално по начин, който е много прилича на педала на газта. Тя помага да се контролира как и кога клетката расте и се разделя. Един онкогенен е като педал газ, който се заби надолу, което води до клетката да се разделят извън контрол.

гени за потискане на тумор

Тумор супресорни гени са нормални гени, които забавят клетъчно делене, възстановяване на ДНК грешки, или казват клетки, когато да умрат (процес, известен като апоптоза или програмирана клетъчна смърт). Когато тумор потискащи гени не работят правилно, клетките могат да растат извън контрол и да направят повече клетки, които растат извън контрол, които могат да доведат до рак.

тумор-супресорен ген е като педала на спирачката на кола. Това обикновено води клетката от разделянето твърде бързо, точно като спирачка държи кола от става прекалено бързо. Когато нещо се обърка с гена, като мутация, на “спирачките” не работят и деленето на клетките може да излезе извън контрол.

Наследствени генетични промени

Някои наследени ДНК мутации (промени) могат значително да увеличат риска за
развитие на някои видове рак и са свързани с много от видовете рак, които се движат в
някои семейства. Например, BRCA гени (BRCA1 и BRCA2) са туморни супресорни гени. Когато един от тези гени промени, то вече не потиска анормален клетъчен растеж, и рак е по-вероятно да се развива. Промяната в един от тези гени може да се предава от родител.

Жените вече са започнали да се възползват от напредък в изучаването на генетичната основа на
рак на гърдата. Генетично изследване може да идентифицира някои жени, които са наследени
мутации в гените BRCA1 и BRCA2 или подтискащи тумора (или по-рядко в други гени като PTEN или ТР53). Тези жени могат след това да предприемат мерки за намаляване на риска от рак на гърдата и правят планове да търсят промени в гърдите си, за да помогнат при рак на по-ранен, по-лечимо етап.

Мутации в туморни супресорни гени като гените BRCA се считат за “високо пенетрантност”, тъй като те често водят до рак. Въпреки че много жени с високо проявление мутации развият рак, повечето случаи на рак (включително рак на гърдата) не са причинени от този вид мутация.

По-често, ниско пенетрантност мутации или генни варианти са фактор в развитието на рака.
Всеки от тях може да има малък ефект върху рак случва във всеки един човек, но цялостният ефект върху населението може да бъде голям, защото мутациите са общи, а хората често имат повече от едно по едно и също време. Гените участващи могат да повлияят неща като хормоналните нива, метаболизъм или други неща, че рисковите фактори за въздействие рак на гърдата. Тези гени могат да причинят голяма част от риска от рак на гърдата, който работи в семейства.

Придобитите генни промени

Повечето ДНК мутации, свързани с рак на гърдата се провеждат в клетки на гърдата по време на жената
на живота, а не като е наследил. Тези придобити мутации на онкогени и / или туморни супресорни гени могат да произтекат от други фактори, като радиация или причиняващи рак химикали. Но до този момент, на причините за най-придобити мутации, които могат да доведат до рак на гърдата са все още неизвестни. Повечето рак на гърдата имат няколко придобити генни мутации.

Тестове за място, придобити генетични промени могат да помогнат на лекарите по-точно да прогнозират прогнозите
(прогноза) за някои жени с рак на гърдата. Например, тестовете могат да идентифицират жени, чиито рак на гърдата клетки са твърде много копия на онгогена HER2. Тези видове рак са склонни да растат и да се разпространи по-бързо. Има лекарства, които са насочени тези ракови клетки промени и подобряване на резултатите за пациентите.

Колко често се рак на гърдата?

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при американските жени, с изключение на рак на кожата.

Разчетите към момента годишно за рак на гърдата

Прогнози Американското онкологично обществото за рак на гърдата в САЩ за
2017 са: 

 • Около 252 710 нови случая на инвазивен рак на гърдата ще се диагностицират при жените. 
 • Около 63 410 нови случаи на карцином на място (ОНД), ще бъдат диагностицирани (CIS е неинвазивен и е най-ранната форма на рак на гърдата). 
 • Около 40 610 жени умират от рак на гърдата.

Тенденции в случаите на рак на гърдата

През последните години, честота са били едни и същи в бяло и афро-американски жени. Ракът на гърдата е по-често при тези жени, в сравнение с жени от други раси / етноси.

Тенденции в смъртните случаи от рак на гърдата

Ракът на гърдата е втората водеща причина за смърт от рак при жените. (Само рак на белия дроб убива повече жени всяка година.) Шансът, че една жена ще умре от рак на гърдата е около 1 в 37 (около 2,7%).

Смъртността от рак на гърдата спадна от 1989 до 2007 г. От 2007 г. насам цените на рак на гърдата при смърт са били стабилни при жените на възраст под 50, но са продължили да намаляват в по-възрастните жени.

Това намаление се смята, че е резултат от подреждането на рак на гърдата по-рано чрез скрининг и повишена осведоменост, както и по-добро лечение.

преживели рак на гърдата

До този момент има повече от 3,1 милиона рак на гърдата оцелели в Съединените щати. (Това включва жени все още се обработват, и тези, които са завършили лечението.)

проценти оцеляване са обсъдени в раздела за проценти рак на гърдата оцеляване от етап.

Какво е новото в рака на гърдата изследвания?

Изследователи от цял ​​свят работят, за да намерят по-добри начини за предотвратяване, откриване и лечение на рак на гърдата, както и за подобряване на качеството на живот на пациентите и оцелели.

Ракът на гърдата се изучава в много медицински центрове по целия свят. Някои от многото активни областите на научните изследвания включват:

 • Рак на гърдата причини
 • Намаляване на риска от рак на гърдата
 • Управление DCIS
 • Нови лабораторни тестове за рак на гърдата
 • Нови изображения тестове за рак на гърдата
 • лечение на рак на гърдата

Причини за възникване на рак на гърдата

Проучванията продължават да разкриват начина на живот и навици, както и наследствени гени, които влияят върху риска от рак на гърдата. Ето няколко примера:

 • Няколко проучвания се търсят в ефекта от упражнения, наддаване на тегло или загуба, и диета на риска.
 • Изследвания върху най-доброто използване на генетични тестове за BRCA1 и BRCA2 мутации продължават с бързи темпове.
 • Учените проучват как общи генетични вариации (малки промени в гени, които не са толкова значително, тъй като мутации) могат да повлияят на риска от рак на гърдата. Генни варианти обикновено имат само умерен ефект върху риска, но взети заедно те могат потенциално да оказва голямо влияние.
 • Потенциални причини за рак на гърдата в околната среда също са получили по-голямо внимание през последните години. Докато голяма част от науката по тази тема е все още в ранните му етапи, това е област на активно изследване.
 • Голям, дългосрочно проучване, финансирано от Националния институт по опазване на околната среда здравни науки (NIEHS) в момента се прави, за да помогне за намиране на причините за рак на гърдата. Известен като изследване на сестра, тя се е записал 50,000 жени, които имат сестри с рак на гърдата. Това проучване ще следват тези жени в продължение на най-малко 10 години и събира информация за гени, начин на живот, както и фактори на околната среда, които могат да причинят рак на гърдата. Издънка на изследване на Сестро, сестро изследване на две, има за цел да разгледа възможни причини за ранно начало на рак на гърдата.

Намаляване на риска от рак на гърдата

Изследователите продължават да търсят лекарства, които могат да помогнат по-нисък риск от рак на гърдата, особено при жени, които са изложени на висок риск.

 • Хормонална терапия лекарства обикновено се използват за подпомагане на лечението на рак на гърдата, но за някои може да помогне да се предотврати. Две лекарства, тамоксифен и ралоксифен, вече са одобрени за тази цел, въпреки опасенията за странични ефекти са ограничени тяхното използване. Ароматазните инхибитори като ексеместан, анастрозол, летрозол и също са изследвани, за да се намали риска от рак на гърдата.
 • Много други лекарства също са изследвани като начини да се помогне за намаляване на риска от рак на гърдата.
 • Други клинични проучвания се търсят при намаляване на рак на гърдата в качеството на непредвидена ефект на лекарства, използвани за други причини. Лекарства от интерес включват бифосфонати (лекарства за остеопороза), СОХ-2 инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства, и статини (използвани за понижаване на холестерола).
 • Хранителните добавки са също обект на проучване, за да се види дали те могат да намалят риска от рак на гърдата. Те включват линолова киселина, фолат, омега-3 мастни киселини и витамини В6 и D. Въпреки че някои човешки изследвания на тези добавки са завършени, много малко е публикуван в наличната медицинската литература към днешна дата.

Този тип изследвания се нуждаят от много години. То може да бъде известно време, преди значими резултати по никой от тези съединения са на разположение.

Управление DCIS

В дуктален карцином на място (DCIS), на анормални клетки са само в горните слоеве на клетки в тръбите в гърдата и не са навлезли всяко дълбоко. При някои жени DCIS се превръща в инвазивен рак на гърдата, а понякога и с площ от DCIS съдържа инвазивен рак. При някои жени обаче, клетките просто да останат в рамките на тръбите и никога не се намесват по-дълбоко или се разпространили в лимфните възли или други органи. Несигурността относно това как ще се държи DCIS може да е трудно да се избере най-доброто лечение. Изследователите търсят начини да се помогне с тези предизвикателства.

Изследователите са изучаване на използването на компютри и статистически методи за оценка на шансовете на жената DCIS ще станат агресивни. Решение помощи са друг подход. Те питат жена с DCIS въпроси, които помагат да реши кои фактори (като оцеляване, предотвратяването на нови случаи, както и странични ефекти) тя смята за най-важно при избора на лечение.

Друго скорошно област на научни изследвания и дебати между специалисти с рак на гърдата, е дали промяната на името на DCIS на някого, който подчертава, че това не е инвазивен рак може да помогне на някои жени да избягват прекалено агресивно лечение.

По-нови лабораторни тестове

Тестове за циркулиращи туморни клетки (CTCs)

Изследователите са установили, че в много жени с рак на гърдата, клетките могат да се откъснат от тумора и влизат в кръвта. Тези циркулиращи туморни клетки могат да бъдат открити с чувствителни лабораторни тестове. Въпреки, че тези тестове могат да помогнат предвиди кои пациенти могат да имат рак на гърдата, който се е разпространил извън гърдата (метастатично заболяване), не е ясно, че използването на тези тестове може да каже дали ракът ще се върне след лечение (повтори), или да помогне на пациентите живея по-дълго.

По-нови тестове изображения

Новите методи изображения сега са изследвани за оценка на промените на гърдата, които могат да бъдат рак.

Scintimammography (молекулно изобразяване на гърдата)

В този тест, малко радиоактивен лекарство наречено маркера се инжектира във вената. Маркерът се свързва с рак на гърдата клетки и се открива чрез специална камера.

Тази техника все още се учи да се види дали това ще бъде от полза при намирането на рак на гърдата. Някои лекари смятат, че могат да бъдат полезни в търсенето на съмнителни области намерени от редовни мамографии, но точното му роля е все още неясно. Актуално изследване е насочено към подобряване на технологията и оценка на използването му в конкретни ситуации, като например в плътните гърдите на по-млади жени.

лечение

Oncoplastic хирургия

Гърдата-запазване хирургия (лумпектомия или частична мастектомия) често може да се използва за ранен етап рак на гърдата. Но за някои жени, това може да доведе до гърдите с различни размери и / или форми. За по-големи тумори, той не може дори да е възможно, а вместо това може да е нужна мастектомия. Някои лекари са насочени към този проблем чрез комбиниране на рак хирургия и пластична хирургия техники, известни като oncoplastic хирургия . Това обикновено включва преустройство на гърдата по време на първоначалната операция, като прави частична реконструкция на гърдата след кърмене опазването операция или пълна реконструкция след мастектомия. Oncoplastic хирургия може да означава, работещи на другата гърда, както и да направи гърдите повече приличат.

Прицелна терапия лекарства

Целеви терапии са група лекарства, които специално са насочени към генни промени в раковите клетки, които помагат на клетките растат или разпространение. Нови насочени терапии са изследвани за използване срещу рак на гърдата, включително:

PARP инхибитори: Тези лекарства са най-вероятно да бъде от полза срещу рак, причинени от BRCA мутации, и са показали някои обещание за лечение на някои видове рак на гърдата. Допълнителни изследвания се направи, за да се определи кога тези лекарства могат да бъдат най-полезни.

Антиангиогенезни лекарства: За рак да расте, кръвоносни съдове трябва да разработят за подхранване на раковите клетки. Този процес се нарича ангиогенеза. Блокиране на ангиогенезата може да се окаже полезно при лечение на рак на гърдата. Няколко анти-ангиогенезни лекарства се тестват в клинични проучвания.

Други целеви средства: Други потенциални цели за нови лекарства, рак на гърдата са установени през последните години. Лекарства, основани на тези цели се изучават с, но повечето все още са в ранните етапи на клинични изпитвания. Има един специален изследователски интерес, насочени лекарства за лечение на рак на гърдата тройни отрицателни.

Костни насочена лечения

Когато рак на гърдата се разпространява, той често отива в костите. Някои лекарства могат да помогнат за лечение на разпространението на рак на костите, а дори може да ви помогнат да се предотврати. Проучванията оглеждат дали някой от тези лекарства може да помогне и на други лечения на рак работят по-добре.

Изследователите търсят нови лекарства за лечение на рак на гърдата, който се е разпространил в костите. Те също търсят начини за определяне и насочване към маркерите, които влияят върху костната обмяна.

Лечение странични ефекти

Късно и дългосрочни странични ефекти на различни видове рак на гърдата лечение са друга активна област на изследване. Проучванията се търсят в какво са страничните ефекти, както и как да ги управлявате.