Какво Seafood е безопасно да се яде по време на бременност

Ако не сте сигурни за това дали е безопасно да се яде морски дарове по време на бременността, вие не сте сами. Разберете насоките за бременност и риба.

Бременност хранене може да бъде объркващо, особено когато става въпрос за насоки морски дарове. Ето помощ за разясняване на фактите.

 

Какви са плюсовете и минусите на хранене морски дарове по време на бременност?

Морски дарове, която включва риба и миди, може да бъде чудесен източник на протеини, желязо и цинк – важни хранителни вещества за растежа и развитието на вашето бебе. омега-3 мастни киселини в много риба, включително докозахексаенова киселина (DHA), също могат да стимулират развитието на мозъка на бебето.
Но някои видове морски дарове – особено големи, хищни риби като акула, риба меч, кралска скумрия и tilefish – могат да съдържат високи нива на живак. Въпреки, че живакът в морски дарове не е проблем за повечето възрастни, специални предпазни мерки се прилагат, ако сте бременна или планирате да забременеете. Ако редовно ядат риба с високо съдържание на живак, веществото може да се натрупват в кръвта с течение на времето. Твърде много живак в кръвта може да навреди на развитието на мозъка на бебето и нервна система.

Колко морски дарове се препоръчва?

Агенцията по храните и лекарствата (FDA), Агенцията за защита на околната среда (EPA) и препоръки за здравословно хранене на 2015-2020 г., за американците препоръчват бременните жени ядат най-малко 8 унции и до 12 унции (340 грама) с разнообразие от морски дарове-ниска в живак седмично. Това е около два до три порции.

Какво е безопасно да се яде?

Яде различни морска храна, която е с ниско съдържание на живак и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като например:

 • сьомга
 • аншоа
 • херинга
 • Сардини
 • пъстърва
 • Атлантическия и Тихия скумрия

Други безопасен избор включват скариди, Полък, тилапия, треска, сом и консервирани светлина тон. Въпреки това, ограничаване бели (бял) на риба тон и пържоли до 6 унции (170 грама) на седмица.

Има ли и други насоки за морски дарове по време на бременността?

Помислете за тези предпазни мерки:

 • Избягвайте големи, хищни риби. За да се намали излагането на живак, не ядат акула, риба меч, кралска скумрия или tilefish.
 • Напред неварени риба и миди. За да се избегнат вредните бактерии или вируси, не ядат без топлинна обработка на риба и морски дарове, включително стриди, суши, сашими и хладилни неварени морски дарове с етикет Нова стил, пушена сьомга, kippered, пушени или пастърма.
 • Разберете местните рибни съвети. Ако ядеш риба от местните води, обърнете внимание на местните съвети. Ако съвет не е на разположение, да ограничи риба от местните води до 6 унции (170 грама) на седмица.
 • Кук морски дарове правилно. Повечето морски дарове трябва да се варят до вътрешна температура от 145 F (63 ° С). Риба се прави, когато го разделя на люспи и се появява непрозрачен през цялото време. Кук скариди и омари, докато плътта е перлен и непрозрачен. Кук, миди, миди и стриди, докато черупките си отворени. Изхвърлете всички, които не се отварят.

Има ли други начини за получаване на омега-3 мастни киселини?

Освен морски продукти, други източници на омега-3 мастни киселини включват:

 • Храни. Ленено – смлени семена или масло – рапично масло, орехи, слънчоглед и соя (олющени соеви ядки) всички са добър източник на омега-3 мастни киселини.
 • Обогатени храни. Кисело мляко, мляко и яйца могат да бъдат обогатени с Омега-3 мастни киселини.
 • Добавки. Добавки обикновено съдържат рибено масло или омега-3 мастни киселини от морски растителни източници. Много пренатални витамини съдържат и DHA. Говорете с Вашия лекар, преди да вземете някакво добавка.

Имайте предвид, че учените все още не са определени, дали добавки могат да насърчават развитието на плода мозъка. Докато бременни жени могат да получат на омега-3 мастни киселини от много източници, повечето експерти препоръчват яденето на морски дарове за тази цел.

Въпреки, че живак може да навреди на мозъка развиваща бебе, хранене средните количества морски дарове, съдържаща ниски нива на живак по време на бременност не е доказано, че причиняват проблеми. И омега-3 мастни киселини в много видове риба могат да популяризират здравословния когнитивното развитие на бебето. Стига да се избегне риба знае, че са с високо съдържание на живак или замърсени с замърсители, морски дарове може да бъде нормална част от вашия здравословен хранителен план по време на бременност.

Трябва да бъдат Помислете за риба, когато готвите

Може да сте чували, че замърсители правят риба безопасни за консумация по време на бременност, но сьомга е изключение. Тази мазна риба е богат източник на омега-3 мастни киселини, които насърчават неврологичен и очен развитие на бебето и може да понижи риска от преждевременно раждане и прееклампсия, съобщава Американската асоциация на бременност. Освен това, сьомга е здравословен източник на протеини и витамини. Както с всички неща, умереност е от ключово значение. Ограничете се до две 6-унция порции сьомга на седмица, за да съответства на указанията на Американската асоциация на бременността.

Меркурий Загрижеността

Някои видове риби съдържат високи нива на метален живак. Изяден до крайност, живак може да причини увреждане на плода мозъка и може да засегне зрението и слуха на бебето. За щастие, сьомга е в списъка на риба с възможно най-ниски нива на живак и е безопасно за консумация по време на бременността, се казва Американската асоциация на бременност.

подготовка

Въпреки, че сьомгата е безопасно да се яде по време на бременността, трябва да избягвате сурови препарати, включително суши, защото сурова риба може да съдържат паразити или вредните бактерии. Крада, печено месо на скара или се пече сьомга филе и служат със страна кафяв ориз и зеленчуци за питателна храна. Консерви от сьомга е по-евтин вариант. Топ свежа салата с консервирана сьомга или се смесват рибата с пълнозърнести галета и яйца, за да направи хамбургер сьомга.

Запази