Безопасно ли е да се хранят с риба тон по време на бременност? Това е здравословна храна.

Разбира се, че може да яде риба тон, докато бременността, но се опитват да се ограничи количеството на тон, което ядете по време на бременност. Същото важи и когато се кърми или се опитвате за бебе.


Това е препоръчително да се яде не повече от следната всяка седмица:

  • четири средни кутии на тон (с сухо тегло от 140g, или 5oz, на кутия) или
  • две пресни пържоли риба тон (с тегло около 170 грама, или 6oz, сурови или варени 140 гр когато)

Причината за тези ограничения е, че тон съдържа живак, който няма да ви навреди, но твърде много от него може да навреди на бебето ви разработването нервна система. Риба тон може да съдържа замърсители на околната среда, такива като диоксини и полихлорирани бифенили (ПХБ). Когато яде в продължение на дълъг период от време, те могат да се натрупват в тялото си, и може да попречи на развитието на вашето бебе.

Независимо от това, прясна риба тон е мазна риба, която има големи хранителни помощи, ако останем в рамките на по-горе насоки.

Важно е да се прави разлика между прясна риба тон и консерви от риба тон. Въпреки че и двете са добре да се яде границите на допустимите норми, прясна риба тон е много по-добре за вас и вашето бебе. Той е пълен с протеини, витамини и минерали, и е добър източник на незаменими омега-3 мастни киселини, които са от значение за развитието на мозъка на бебето.

Тон консервиран все още е добро за вас в умерени количества, но има по-малко омега-3 мастни киселини, отколкото прясна риба тон, дължащи се на процеса на консервиране. Ако все пак решите да отидете за консерви от риба тон, потърсете един без добавена сол. Вие също може да изплакнете рибата тон в продължение на няколко минути, за да се намалят още повече съдържанието на натрий.

Точно като риба тон, други мазни риби могат да съдържат същите замърсители на околната среда. Препоръчително е да не ядеш повече от две порции от всякакъв вид мазна риба на седмица, докато сте бременна. Така че, ако сте завита в някои вкусни сьомга, сардини или скумрия, ще трябва допълнително да се ограничи количеството на тон имате тази седмица.

За повече информация, за да ви помогне да се избегне превишаването на границите на мазна риба, вижте статията ни за други видове риба и морски дарове по време на бременност.

КАКВО СТАВА консерви от риба тон?

ДА, казва акушер-гинеколог Карън Filkins, MD, сътрудник на Американския колеж на Медицински Генетиците и член на Тератология общество.

Консерви от риба тон е риба по-висок риск, но е безопасно да се яде, стига да не е вашият основен източник на храна и се консумира в ограничени количества. Рискът от живак е с натрупване, така че от време на време порция риба тон няма да навреди на бебето ви.

Рибата е много важна част от диетата на бременната жена – това е пълен с протеини, омега-3 мастни киселини и други хранителни вещества, които имат защитна стойност за плода и всъщност може да неутрализират въздействието на живак и други замърсители в околната среда. Това заяви, свеждане до минимум на риска, да ограничи приема на консерви от риба тон и други големи хищни риби до 6 до 12 унции в седмицата; изберете по-малки риби останалата част от времето. (Всички големи хищни риби, като акула и меч, имат по-висок риск от заразяване с живак.)

Също така се уверете, че рибата идва от безопасни води. Правителството регламентира търговската риболовната промишленост, така че риба, продавани в супермаркетите и ресторантите съвсем безопасно. Ако искате да се яде риба, която не беше заловен с търговска цел, свържете се с местния клон на Агенцията за опазване на околната среда или отдел здравеопазване да бъдат сигурни, водата е била взета от е безопасно.

И накрая, не забравяйте, че целият този въпрос се отнася до рисковете и ползата от: Кога ние наричаме нещо безопасни или не са безопасни? Нищо не е напълно безопасна – дори и въздуха, който дишаме може да бъде опасно понякога. Ние можем да се страхуваме от толкова много неща в нашата околна среда, но ние винаги трябва да се оценят рисковете и ползите.

НЕ, казва Жан Халоран, директор на политическите инициативи на храните при Потребителите съюз в Йонкърс, Ню Йорк

Смятаме, че бременните жени трябва да избягват консерви от риба тон. Проблемът е, че различни кутии имат различни нива на живак – някои от тях имат до седем пъти повече от средната кутия. Ако не е имало такова противоречие, бихме могли да излезе с приемливо прием по време на бременност – като 12 унции парче светлина за една седмица, тъй като някои експерти препоръчват.

Като цяло парче светлина тон има една трета колкото живак (0,12 части на милион) като твърдо бяло бял (0,35 части на милион), така че обикновено се счита за по-сигурно. Но както ви съобщихме в издаването на Consumer Reports за юли 2006 г., данните на САЩ по храните и лекарствата показват случайни нива от около 0,85 милионни части в двата парче-лек и твърд бял бял тон. На това ниво, ние сме загрижени за безопасността на плода – биха могли да възникнат сериозни проблеми, ако ви се налага да имате внезапна висока доза от живак в момент, когато в мозъка или нервната система се развива.

Ние не искаме да бъдем песимистично, и това не е краят на света, ако ядете една консерва риба тон. Но ние искаме жените да дадат децата си на възможно най-добрия старт, и тъй като ние не знаем кои кутии ще съдържат тези 0,85 части на милион на живак, смятаме, че е по-добре да се избегне тази риба като цяло. Бременните жени трябва да избягват акула, риба меч, кралска скумрия и tilefish, тъй като те са също често много високо съдържание на живак. За здравословни алтернативи, опитайте дива сьомга (ферми вдигна сортове могат да съдържат високи нива на ПХБ), скариди, миди и тилапия.