Είναι ασφαλές να φάει Τόνου ενώ έγκυος; Είναι υγιεινά τρόφιμα.

Σίγουρα μπορείτε να φάτε τόνο, ενώ η εγκυμοσύνη, αλλά προσπαθούν να περιορίσουν την ποσότητα τόνου που τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και όταν θηλάζετε ή προσπαθούν για ένα μωρό.


Είναι συνιστάται να τρώνε όχι περισσότερο από το εξής κάθε εβδομάδα:

  • τέσσερις μεσαίες κονσέρβες τόνου (με στραγγισμένο βάρος 140g, ή 5 ουγκιά, ανά δοχείο) ή
  • δύο φρέσκα φιλέτα τόνου (βάρους περίπου 170 g, ή 6 ουγκιά, ωμά ή 140g όταν μαγειρεύονται)

Ο λόγος για αυτά τα όρια είναι ότι ο τόνος περιέχει υδράργυρο, που δεν θα σας βλάψει, αλλά πάρα πολύ μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Τόνου μπορούν επίσης να περιέχουν περιβαλλοντικούς ρύπους όπως οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB). Όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά μπορούν να συσσωρεύονται στο σώμα σας και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.

Παρ ‘όλα αυτά, φρέσκος τόνος είναι ένα λιπαρό ψάρι που έχει μεγάλη θρεπτική οφέλη αν μείνετε μέσα στις παραπάνω κατευθύνσεις.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ φρέσκος τόνος και κονσέρβες τόνου. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι μια χαρά για να φάει μέσα από τα επιτρεπτά όρια, φρέσκος τόνος είναι πολύ καλύτερη για εσάς και το μωρό σας. Είναι γεμάτη με πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, και είναι μια καλή πηγή απαραίτητων ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.

Κονσέρβες τόνου εξακολουθεί να είναι καλό για σας με μέτρο, αλλά έχει λιγότερες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ό, τι τα νωπά τόνου λόγω της διαδικασίας κονσερβοποίησης. Αν αποφασίσετε να πάτε για τις κονσέρβες τόνου, ψάξτε για μία χωρίς προσθήκη αλατιού. Θα μπορούσατε επίσης να ξεπλύνετε τον τόνο για λίγα λεπτά για να μειωθεί περαιτέρω το περιεχόμενο νατρίου.

Ακριβώς όπως ο τόνος, και άλλα λιπαρά ψάρια μπορούν να περιέχουν τα ίδια περιβαλλοντικών ρύπων. Συνιστάται να μην τρώνε περισσότερο από δύο μερίδες κάθε είδους λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ είστε έγκυος. Έτσι, εάν έχετε μπαίνει σε κάποια νόστιμα σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, θα πρέπει να περιορίσει περαιτέρω την ποσότητα τόνου που έχει αυτή την εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες για να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπέρβαση των ορίων για τα λιπαρά ψάρια, δείτε το άρθρο μας σχετικά με άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ κονσέρβες τόνου;

ΝΑΙ, λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Karen Filkins, MD, ένα μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρικής γενετιστές και μέλος της τερατογένεσης της κοινωνίας.

Κονσέρβες τόνου είναι ένα ψάρι υψηλότερου κινδύνου, αλλά είναι ασφαλές να τρώμε όσο δεν είναι η κύρια πηγή τροφής σας και να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες. Ο κίνδυνος του υδραργύρου είναι σωρευτικές, οπότε μια περιστασιακή μερίδα του τόνου δεν πρόκειται να βλάψει το μωρό σας.

Τα ψάρια είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής της εγκύου – είναι γεμάτα από πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν μια προστατευτική αξία για το έμβρυο και μπορεί να αντισταθμίσει πραγματικά τα αποτελέσματα του υδραργύρου και άλλων ρύπων στο περιβάλλον. Τούτου λεχθέντος, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, το όριο εισαγωγής κονσερβών τόνου και άλλων μεγάλων αρπακτικών ψαριών σε 6 έως 12 ουγγιές την εβδομάδα? επιλέξτε μικρότερο ψάρι το υπόλοιπο του χρόνου. (Όλα τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως ο καρχαρίας και ξιφία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθεί με τον υδράργυρο.)

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια σας προέρχεται από ασφαλή νερά. Η κυβέρνηση ρυθμίζει την εμπορική βιομηχανία αλιείας, έτσι ώστε τα ψάρια που πωλούνται μέσω σούπερ μάρκετ και εστιατόρια είναι συνήθως ασφαλές. Αν θέλετε να φάτε ψάρι που δεν πιάστηκε στο εμπόριο, επικοινωνήστε με το τοπικό υποκατάστημα του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος ή Υπουργείο Υγείας για να βεβαιωθείτε ότι το νερό που ελήφθη από είναι ασφαλής.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι το όλο θέμα σχετίζεται με κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη: Πότε λέμε κάτι ασφαλές ή όχι ασφαλές; Τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές – ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να μην είναι ασφαλές κατά καιρούς. Μπορούμε να φοβάται τόσα πολλά πράγματα στο περιβάλλον μας, αλλά έχουμε πάντα να σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη.

ΟΧΙ, λέει ο Jean Halloran, διευθυντής των πρωτοβουλιών πολιτικής για τα τρόφιμα στους καταναλωτές της Ένωσης στο Yonkers, Νέα Υόρκη

Πιστεύουμε ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα κονσερβοποιημένα τόνου. Το πρόβλημα είναι ότι διαφορετικά δοχεία έχουν διαφορετικά επίπεδα υδραργύρου – μερικά έχουν έως και επτά φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της κονσέρβας. Αν δεν υπήρχαν τέτοια διακύμανση, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – όπως το 12 ουγγιές του κομμάτι φωτισμού εβδομάδα, καθώς ορισμένοι ειδικοί συστήνουν.

Κατά μέσο όρο, κομμάτι-τόνου φως έχει το ένα τρίτο όσο υδραργύρου (0,12 μέρη ανά εκατομμύριο) ως στερεό λευκού μακρύπτερο (0,35 μέρη ανά εκατομμύριο), γι ‘αυτό συνήθως θεωρείται ασφαλέστερη. Όμως, όπως αναφέρεται στο τεύχος της το Consumer Reports Ιούλιο του 2006, τα δεδομένα αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων παρουσιάζουν περιστασιακά επίπεδα των περίπου 0,85 μέρη ανά εκατομμύριο, τόσο κομμάτι φως και στερεά-άσπρο του λευκού τόνου. Σε αυτό το επίπεδο, είμαστε ανησυχεί για την ασφάλεια του εμβρύου – θα μπορούσαν να προκύψουν σοβαρά προβλήματα εάν επρόκειτο να έχουν μια ξαφνική υψηλή δόση υδραργύρου σε μια εποχή που ο εγκέφαλος ή το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται.

Δεν θέλουμε να είναι κινδυνολογία, και δεν είναι το τέλος του κόσμου αν τρώτε μια κονσέρβα τόνου. Αλλά εμείς θέλουμε οι γυναίκες να δώσουν τα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα, και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποια δοχεία πρόκειται να περιέχει αυτές τις 0,85 μέρη ανά εκατομμύριο υδραργύρου, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να αποφύγετε αυτό το ψάρι τελείως. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί και tilefish, όπως είναι επίσης συχνά πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Για υγιείς εναλλακτικές λύσεις, προσπαθήστε άγριο σολομό (αγρόκτημα έθεσε ποικιλίες μπορούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα PCB), γαρίδες, τιλάπια και μύδια.